Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Указание, което да ви помогне да получите повече от Вашето моторни масло.

Отнася се към Вашето упътване на собственика относно употреба на  тип масло.

Следвате препоръките на производителя за смяна на маслото.

Използвайте само препоръчаните API категории: “S” - за бензинови двигатели; “C” - за дизелови двигатели.

Подберете подходящия SAE вискозитет на маслото.

Ако намерите за нужно да смесите различни марки масла, използвайте масло със същия вискозитет и сервизна категория по API, за да поддържате същото качество.

Съхранявайте и изхвърляйте отработеното масло съгласно законовите разпоредби.

 

Погледнете за сертификационните знаци на API всеки път, когато купувате двигателно масло.

Всеки път когато сменяте масло, поискайте масло лицензирано от API.

 

 

Сертификационния знак на API, Познат също така и като “Starburst”

Маслото индикирано с този символ, отговаря на изискванията за защита на двигателя и за икономия на гориво на International Lubricant Standardization and Approval Committee (ILSAC), съвместна организация на Американските и Японски производители на автомобили. Повечето автомобилни производители препоръчват маслата, които носят Сертификационния знак на API.

 

Сервизния символ на API,Познат също така и като “Donut”

  1. Ниво на изпълнение: Категории за масла за бензинови двигатели (за бензинови двигатели на леки автомобили, ванове и малки камиони): Масла създадени за бензинови двигатели попадащи под сервизните категории “S” на API. Погледнете по-долу описанието на текущите и изтеклите сервизни категории на API. Категории за дизелови двигатели (за камиони и превозни средства с тежко натоварени дизелови двигатели): Масла създадени за дизелови двигатели попадащи под търговските категории “C” на API. Погледнете по-долу описанието на текущите и изтеклите сервизни категории на API.
  2. Вискозитет: Измерва  гъстотата на маслото, както и неговата течливост при определена температура. Следвайте препоръките за SAE вискозитет на производителя на Вашият автомобил.
  3. Енергийно спестяване: с него се обозначават  масла за автомобили, ванове и малки камиони с бензинови двигатели. Използването на масла с „Енергийно спестяване” като общо намлява разхода на гориво в автомобилите, в които се ползва като цяло.

 

image008.jpg - 5.84 kB

Сервизния символ на API “Donut” със CI-4 PLUS

Използван заедно с API CI-4 и CJ-4, обозначените с “CI-4 PLUS” обозначават масла създадени да осигуряват висока степен на защита срещу сажди в дизеловите двигатели. Също както „Енергийно спестяване”, така и “CI-4 PLUS” се виждат в долната част на Сервизния символ “Donut” на API.

 

УПЪТВАНЕ ЗА SAE ВИСКОЗИТЕТ НА ДВИГАТЕЛНИ МАСЛА ЗА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ

Широкоспектърните масла като SAE 5W-30 и 10W-30 са доста използвани, защото под всички освен екстремно горещи и студени условия те са достатъчно течливи / при ниски и високи температури/. Моля да отбележите, че изискванията за различните превозни средства могат да варират.  Следвате препоръките на производителя за SAE вискозитета на маслото.

Ако най-ниската очаквана външна температура е

Типични SAE вискозитети за леки автомобили

0°C (32°F)

5W-20, 5W-30, 10W-30, 10W-40, 20W-50

–18°C (0°F)

5W-20, 5W-30, 10W-30, 10W-40

Под –18°C (0°F)

5W-20, 5W-30

Сегашните и Предходните сервизни категории на API  са поместени по долу. Собствениците на превозни средства трябва да се обърнат към упътването на производителя, преди да се консултират с тази таблица. Маслата могат да имат повече от едно ниво на представяне.

 За бензинови двигатели на леки коли,  последната сервизна категория за двигателни масла включва свойствата на представяне на предходните категории. Ако в упътването на Вашия автомобил е споменато масло API SJ или SL, то API SM ще осигури пълна защита. За дизелови двигатели, последните категории, но не винаги, включват свойствата на представяне на предходните категории.

БЕНЗИНОВИ ДВИГАТЕЛИ

Категория

Статус

Поддържа

SN

действащ

За всички двигатели на леки автомобили произведени след 2011г. Този стандарт описва маслата, които са с по-добри характеристики от тези от SM клас като предпазването на буталата от лакови отлагания, по-добър контрол върху отлаганията, по-добра съвместимост с уплътненията в двигателя,

SM

действащ

За всички двигатели на леки автомобили в употреба. Представени през 2004, маслата SM са създадени да осигурят по-добра защита от оксидация, намаляване на отлаганията, намаляване на износването и по-добра работа на маслото при ниски температури през целия му живот. Някой SM масла, могат също така да са съвместими и с последните спецификации на ILSAC и/или кацифицирани като Енергийно спестяващи.

SL

действащ

За 2004 и по-стари двигатели на леки автомобили.

SJ

действащ

За 2001 и по-стари двигатели на леки автомобили.

SH

извън употреба

За 1996 и по-стари двигатели.

SG

извън употреба

За 1993 и по-стари двигатели.

SF

извън употреба

За 1988 и по-стари двигатели.

SE

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в бензинови двигатели произведени след 1979.

SD

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в бензинови двигатели произведени след 1971.

Употребата в по-модерни двигатели може да повлияе върху качеството на работата или да причини повреда.

SC

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в бензинови двигатели произведени след 1967.

Употребата в по-модерни двигатели може да повлияе върху качеството на работата или да причини повреда.

SB

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в бензинови двигатели произведени след 1951.

Употребата в по-модерни двигатели може да повлияе върху качеството на работата или да причини повреда.

SA

извън употреба

ВНИМАНИЕ:  Не съдържа добавки. Не е подходящо за употреба в бензинови двигатели произведени след 1930. Употребата в по-модерни двигатели може да повлияе върху качеството на работата или да причини повреда.

 

ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ

Категория

Статус

Поддържа

CJ-4

действащ

Представена през 2006. За високоскоростни, четиритактови двигатели, създадена да посрещне стандартите за вредни емисии на моделите от 2007 и по-нови. Маслата CJ-4 са съставени за употреба във всички приложения на дизеловите горива със сярно съдържание до 500 ppm (0.05% от теглото). Употребата на тези масла с горива със сярно съдържание повече от 15 ppm (0.0015% от теглото), може да окаже влияние върху живота на катализаторната система и/или интервала за смяна на маслото. Маслата CJ-4 са ефективни в комбинация с система за контрол на емисиите, в които се използва филтър за твърди частици и други подобни системи. Максимална защита е осигурена за контрол на катализатора, филтъра за твърди частици, износването на двигателя, отлаганията по буталата, стабилитет при ниски и високи температури, свойства за усвояване на сажди, против оксидация, разпенване и загуба на вискозитет при срязване. Маслата API CJ-4 надвишават критериите на изпълнение на API CI-4 и CI-4 PLUS, CI-4, CH-4, CG-4 и CF-4 и могат ефективно да смазват двигателя. Използвайки масло CJ-4 с гориво със сярно съдържание по-високо от 15 ppm, се консултирайте с производителя на двигателя за интервалите за смяна на маслото.

CI-4

действащ

Представена през 2002. За високоскоростни, четиритактови двигатели, създадена да посрещне стандартите за вредни емисии на моделите от 2004, допълнение на тези от 2002. Маслата CI-4 са създадени да поддържат трайността на двигателя, където се използва клапан за рециркулация на изгорели газове (EGR) клапан за бициркулация на изгорелите газове и е желателна употребата на горива със сярно съдържание до 0.5% от теглото. Може да се използва вместо маслата CD, CE, CF-4, CG-4 и CH-4. Някой масла CI-4 може да отговарят и на обозначенията на CI-4 PLUS.

CH-4

действащ

Представена през 1998. За високоскоростни, четиритактови двигатели, създадена да посрещне стандартите за вредни емисии на моделите от 1998. Маслата CH-4 са създадени за употребата с горива със сярно съдържание до 0.5% от теглото. Може да се използва вместо маслата CD, CE, CF-4, и CG-4.

CG-4

действащ

Представена през 1995. За четиритактови двигатели подложени на сурови условия, създадени за употребата с горива със сярно съдържание до 0.5% от теглото. Маслата CG-4 са създадени да посрещнат стандартите за вредни емисии на моделите от 1994. Може да се използва вместо маслата CD, CE и CF-4.

CF-4

извън употреба

Представена през 1990. За високоскоростни, четиритактови въздушни и с турбо пълнене двигатели. Може да се използва вместо маслата CD и CE.

CF-2

действащ

Представена през 1994. За двутактови двигатели подложени на сурови работни условия. Може да се използва вместо маслата CD.

CF

действащ

Представена през 1994. За off-road двигатели с индиректно впръскване и други дизелови двигатели включително и тези, които използват горива със сярно съдържание до 0.5% от теглото.  Може да се използва вместо маслата CD.

CE

извън употреба

Представена през 1985. За високоскоростни, четиритактови въздушни и с турбо двигатели. Може да се използва вместо маслата CC и CD.

CD-II

извън употреба

Представена през 1985. За двутактови двигатели.

CD

извън употреба

Представена през 1955. За някой четиритактови въздушни и с турбо двигатели.

CC

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в дизелови двигатели произведени след 1990.

CB

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в дизелови двигатели произведени след 1961.

CA

извън употреба

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за употреба в дизелови двигатели произведени след 1959.