Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Автомобилите с газови уредби са голяма част от автомобилния парк в България и Европа. Напоследък навлизат и автомобили с газови уредби за дизелови двигатели. Какви са предимствата и недостатъците? Цената на това гориво е по-ниска от бензина или дизела и това кара много хора да прибягват към използването му. Но добро ли е това гориво като гориво и опасно ли е за двигателя - независимо бензинов или дизелов?

Освен цената на това гориво то има още много преимущества. Едно от тези преимущества е доброто смесване и пълното изгаряне на сместа. Поради факта, че горивото е в газообразно състояние то много по-добре се смесва с въздуха. При това смесване се получава много хомогенна смес и изгарянето на тази смес е по-пълно отколкото при бензиновото или дизеловото гориво. Това е много важно, защото работата на автомобилите на този вид гориво не замърсява природата и самия двигател. Вредните емисии са много по-малко отколкото при конвенционалните видове горива, а това е важно при огромното замърсяване на съвременните градове. Работейки на газ един двигател се износва много по-малко. Защо ли? Ами в една друга статия бях написал каква е разликата, когато двигателя работи на бензин или на дизел. Когато двигателя работи на бензин един от тактовете е засмукване. При него въздуха смесен с бензин влиза в двигателя. Капчиците бензин разреждат маслото, което се намира по стената на цилиндъра и при такта сгъстяане има полусухо триене, което износва двигателя. За разлика от бензиновия двигател при дизеловия горивото се впръсква в края на такта сгъстяване. Така се избягва полусухото триене и износването на двигателя в такт сгъстяване. При газовата уредба износването на цилиндъра е подобно на това при дизеловия двигател. Там горивото е в газообразно състояние няма разреждане на маслото по стената на цилиндъра и почти няма износване в такта сгъстяване. Но има двигатели, на които газовата уредба не влияе много добре и се случва да се износят клапани. Защо се получава това? При бензиновите двигатели и по специялно инжекционите, дюзите са поставени така, че при впръскването горивото попада върху всмукателния клапан. Това се прави поради факта, че тази част от смукателния колектор е най-нагорещена. По този начин се постига по-доброто изпаряване на горивото и по-доброто смесообразуване. Но освен другото изпраряващото се гориво охлажда смукателните клапани. При газовите уредби няма гориво, което да охлажда клапаните и ако в конструкцията не е предвидено те да се загряват до по-висока температура - изгарят. Другото важно условия е скоростта на горене на сместа с газ. При газовото гориво скоростта на възпламеняване е много по малка и затова при тези горива е желателно да се прави корекция на предварението на запалване /аванса/. За метан то може да стигне до 20 градуса. И когато тези корекции не са направени, сместа изгаря след отваряне на изпускателния клапан, откъдето се повишава вероятността да изгори някой клапан.

Друг страничен ефект е образуването на повече конденз в маслото и изпускателния колектор когато карате на газ. Това е в следствие по-пълното изгаряне на горивото и редъирането на част от изгорелите газове до водни пари или вода. И понеже при излизане от цилиндъра, газовете са с много висока температура, те се охлаждат в изпускателната система и по-точно в гърнетата, като част от тях кондензират по по-студените стени на изпускателните тръби и гърнетата. Това е причината при автомобилите работещи на газ да има по-голям конденз отколкото при бензиновите и дизеловите автомобили.