Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Защо двигателя харчи масло

Много често при експлоатация на автомобила се налага да доливаме масло. Защо двигателя харчи масло? Има няколко причини за това.

Ако има течове на масло. При експлоатацията на автомобила е нормално след определен пробег да се повредят гарнитурите или уплътнителите на мотора, които уплътняват маслената система. Много често това е гарнитура на капака клапаните. В този случай най-добия вариант е гарнитурата да буде сменена. Ако обаче разхода на масло е заради износени гумички на клапаните, тогава ситуацията е по-сложна. Имаме няколко варианта - да направим ремонт и да бъдат сменени гумичките или да се опитаме да ги възстановим без да разглобяваме мотора. Най-лесно и най-евтино е да опитаме да ги възстановим с добавка за спиране на течове от гумените уплътнения. С течение на времето гумичките на клапаните, семерингите и всички гумени уплътнения губят еластичността си. Стават крехки и чупливи, и не изпълняват функцията, за която са монтирани. Тази добавка  възстановява  еластичността на тези гумички, което ги прави работещи отново. Ако в краен случай, гумичките са износени, тогава се налага подмяната им. Като при някои двигатели има опция тези гумички да се подменят без да се сваля главата. Това е много по-евтино и не се налага да се сваля цилиндровата глава. Големият проблем е, когато се налага сваляне на главата за да бъдат сменени гумичките на клапаните. При семерингите ситуацията е малко по-различна, но те също се сменяват сравнително лесно.

Ако двигателя е износен. Ако двигателя е износен това може да бъде установено в специализиран сервиз. Специалистите би трябвало да знаят как се установява износването на мотора. Първо трябва да се убедим дали наистина мотора е износен или просто сегментите на буталата са запекли. Ако сегментите са "запекли" те могат да бъдат отпуснати чрез процедури с добавки, които се наливат в цилиндъра на двигателя. При тази ситуация не се налага никакво разглобяване на двигателя освен свалянето на запалителните свещи, подгревните свещи или дюзите при дизеловите двигатели. Така цилиндрите могат да бъдат третирани и компресията възтановена в рамките на няколко дни. При износен двигател ситуацията е малко по-деликатна. Но и в този случай има добавки за масло, които биха могли да отложат ремонта на двигателя.

Ако маслото е с изтекъл ресурс. Когато двигателят е работил дълго време с едно и също масло, добавките, които подобряват качеството на маслото се износват. Тогава маслото започва да минава през хлабините на буталната група и да изгаря в горивната камера. Маслото в картера на двигателя намалява без да има някаква повреда. В този случай казваме, че ресурса на маслото е изтекъл и двигателя гори масло. Единственият и най-сигурен начин да спрем разхода на масло е като сменим остарялото масло с ново. Е не забравяйте да смените и масления филтър.