Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Много често при продължителна експлоатация на автомобила вследствие на лошо гориво или каране на алтернативно гориво / пропан-бутан или метан /горивните дюзи / инжектори / променят характеристиките си. Това става в следствие на отлагания от сажди, ръжда  или други нагари.Тогава двигателя не работи добре, трудно запалва, когато е студен, работи неравномерно или не се ускорява добре. Най-често това е в следствие на запушени дюзи. Тогава се налага тези дюзи да бъдат почистени.

Почти винаги пред собственика на автомобила стои дилемата как да бъдат почистени дюзите - с добавка за почистване на дюзи или да бъдат свалени и почистени с ултразвук? Отговорът е различен за различните ситуации. Ако дюзите не са работили дълго време, автомобилът пали много трудно или изобщо не иска да запали, е по-добре те да бъдат свалени и почистени с ултразвук. В този случай е възможно самите дюзи да са блокирали и иглата, която е вътре в дюзата да не се движи изобщо. Така могат да бъдат използвани и по-агресивни препарати за почистване на тези дюзи. Разбира се тук има риск от блокиране на дюзата вследствие по-големи парчета нагар или ръжда, които могат да се отделят при почистването с ултразвук. Но при този метод има друг момент - има рискове за други части и агрегати в автомобила, които могат да бъдат повредени в следствие на разглобяването. Както знаете повечето автомобили, които имат проблеми с дюзите са на възраст над 10 години. При тях е възможно да се счупят острели пластмасови щипки или да се скъсат остарели маркучи, възможно е да бъдат създадени  и проблеми с електрическата инсталация. Винаги има някакъв риск. 

Когато обаче автомобила работи, дори и зле, но все пак работи и през дюзите протича някакво количество гориво, тогава е по-лесно и по-евтино да се опита почистването на дюзите с добавка. Така е възможно цената за почистване да е до 8 -10 пъти по-ниска. Разбира се трябва да се ползва качествена добавка за почистване на дюзи, която е доказала, че може да свърши работата си добре. И така в този случай пробвайте с добавка и ако няма ефект тогава можете да прибегнете към сваляне на дюзите и почистването има с ултразвук.