Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Защо дизеловият двигател издържа повече от бензиновия

Много често става въпрос за ресурса на бензиновия и дизеловия двигател. Много хора си задават въпроса защо дизеловия двигател издържа много по-дълго от бензиновия. Истината се крие в начина на смесообразуване и постъпването на сместа в цилиндъра на двигателя с вътрешно горене. При бензиновия двигател смесообразуването се случва преди сместа да премине през смукателния клапан. По тази причина, когато влезе в цилиндъра сместа се състои от въздух и множество микроскопични капчици гориво. При влизането в цилиндъра една част от тези капчици попадат върху стената на цилиндъра като отмиват или разреждат масления слой и по този начин увеличават триенето и износването на цилиндровия блок. При това сместа влиза в цилиндъра, когато буталото се движи надолу. Така има два цикъла, при които бензина разрежда маслото, а триенето и износването са по-големи.

Какво се случва при дизеловия двигател? При дизеловия двигател смесообразуването се случва в самия цилиндър. След като цилиндъра се е напълнил с въздъх, този въздух вече е сгъстен и едва тогава се впръсква дизеловото гориво под налягане. Това се случва няколко градуса преди буталото да достигне горна мъртва точка. Така сместта не минава през целия цилиндър, а само в много малка част от него. Така не се получава разреждане на масления слой върху стената на цилиндъра и няма това износване, което има при бензиновия двигател. Това е причината дизеловия двигател да издържа до два пъти и повече по-дълго отколкото бензиновия.

Същото се случва и при работата на двигателя на газ / пропан-бутан или метан /. Но тогава смесообразуването въпреки, че се случва извън цилиндъра, няма разреждане на масления слой върху цилиндъра, защото горивото / пропан-бутан или метан / влиза в цилиндъра в газообразно състояние. По тази причина двигателите работещи на пропан-бутан или метан имат подобен ресурс на дизеловите двигатели, но там има други фактори, оказващи влияние. Един от тях е влагата отделяна при изгарянето на пропан-бутана. Тя оказва влияние върху качеството и здравината на двигателя, върху качеството на маслото, върху корозията, качеството на изгаряне и др.