Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Както при моторните масла, така също и при диференциалните има стройна система за обозначаване на характеристиките им. Какво точно означава всяка една цифра или символ от означението на трансмисионните масла?

Има няколко стандарта или одобрения за означаване на трнамисионните масла - SAE J306, API, MIL и ZF.

Означения по SAE J306.

При този вид означения се използват цифрите 70, 75, 80, 85, 90, 140, 260. С тези цифри се обозначава вида на маслото дали то е лятно, зимно или всесезонно. Ето какво показва всяка цифра от означението на трансмисионните масла.

SAE Означение                t°C                         кинем. вискозитет

70W                                  - 55°С                         4,1

75W                                  - 40°С                         4,1

80W                                  - 26°С                           7

85W                                  -12°С                           11

 

80                                                                      7 - 11

85                                                                     11 - 13,5

90                                                                   13,5 - 24

140                                                                   24 - 41

 

Първата цифра означава температурата, до която маслото запазва вискозитета си. Това е и температурата на околната среда, до която е препоръчително трансмисионното масло да се ползва. Например за нашите географски ширини е препоръчително да се използват масла с означение 75W и 80W, като трансмисионно масло с означение 75W е по-добрият избор, защото има области в които температурите падат под -26°С през зимата. Разбира се при избора на масло е необходимо да се съобразяваме най-вече с препоръките на автомобилния производител.

Втората цифра означава лятната температура до която маслото запазва вискозитета си. При работата си в предавателната кутия или диференциала, температурата на маслото обиконовено е от порядъка на 40 - 50 - 60 °С. За по натоварените скоростни кутии температурата на маслото може да превиши 100°С.

Кинематичния вискозитет показва какво е триенето между слоевете в маслото. Колкото по-голямо е триенето, толкова по-добра е защитата на това масло и толкова по-високо натоварване може да понесе маслото без да се разкъсва масления слой.