Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Много често се говори, че добавка за дизел може да бъде заменена от газ за осветление или керосин. Дали това е така? Ако се замислим наистина керосинът е по-нагоре в крекинг процеса и има по-ниска тeмпература на изпаряване и възпламеняване от дизеловото гориво и много други характеристики, които го правят по-доброто гориво. Но така също има и скорост на горене, която е различна от тази на дизеловото гориво и възпламенявайки се по-бързо в двигателя се променя целия горивен процес. Това е опасно за двигателя, защото има вероятност да настъпят проблеми ако автомобила се кара само с керосин. Още дизелoвото гориво има по-добри смазващи свойства, а това е много важно за съвременните дизелови двигатели. При тях горивнте елементи са много финни и ако горивото не е с добри смазващи свойства повредата е неизбежна.

На много добавки може да се види, че пише в съдържанието има керосин между 70% и 90%. Но това не означава, че керосина се слага там, защото почиства много добре или понижава много темпертурата на замръзване. Той се слага като пълнеж. Това е, защото би било много трудно да се продават добавки в концентриран вид. Примерно купувате си добавка 5 мл., която трябва да разделите на няклко зареждания. Вероятно тогава трябва да си вземете и капкомер. Освен това много по-добре изглеждат добавките в по-големи опаковки, с място за повече информация относно предназначението и начина на употреба. Затова добавяйки керосин, обема на тази добавка се увеличава и тя много по-лесно може да бъде дозирана. И в зависимост от добавеното количество керосин, се определя и концентрацията на добавката, съответно количеството гориво, което третира. А активната част от тази добавка остава букет от химични съединения, които определят предназначението на добавката - дали тя е за почистване, подобряване на дизелвото гориво или за понижванена температурата на замръзване. Така в съдържанието има 5 - 10 % активни химически съединения и останaлата част от съдържанието е за обем на добавката за дизел.

И не на последно място цената. Един литър газ за осветлeние е около 5 лв на дребно. За третирането на 10 л. дизелово гориво са необходими между 0,5 и един литър газ за осветление. За 100 л . дизелово гориво в най добрия случай са необходими 5 л. газ за осветление. Цената за това количество е около 25лв. А добавката за 500л. дизелово гориво е само 16.50 лв./към дата 01.01.2019г. в сайтa на Златен Меркуий ЕООД/. Замислете се и ще се убедите сами.